Azorerna 2011, dag 2, Furnas

19 augusti, Furnas, São Miguel. Den här dagen åkte vi i vår hyrbil till Furnas, en liten stad där man mer än någon annanstans på ön kan se att den vulkaniska aktiviteten under Azorerna är allt annat än död. Det är inga problem att köra dit, hälften av vägen från Ponta Delgada är bred och fin motorväg. Resten av vägen snirklar sig fram med vacker utsikt hela vägen, men här och där ser man att nya sträckor motorväg är under uppbyggnad. Längs med vägen kör man också förbi några av de stora stränder som finns utefter sydkusten.

Vi irrade omkring ett tag på de trånga gatorna och hamnade till slut på en restaurang med fin utsikt där vi intog en enkel lunch.

Furnas är känd för sina varma källor, en del med ständigt kokande, svavelosande vatten. Vi besökte dem vid ett senare tillfälle, den här gången koncentrerade vi oss på Terra Nostra, en underbar botanisk trädgård med tropiska växter från hela världen, men framför allt, en stor bassäng som ständigt fylls på med 40-gradigt vatten från underjorden. Det var fantastiskt skönt att simma omkring i det varma järnhaltiga vattnet. Svalkande var det inte, men som tur var fanns det duschar med iskallt vatten att skölja sig under efteråt.

En promenad genom parken är en hänförande upplevelse. Den här bjässen till träd, en Metrosideros robusta från New Zealand, står vid ingången.

I den mest avlägsna delen av parken växer täta snår av bambu som ett effektivt stängsel.

Svanar har vi sett många, mer eller mindre vita, men det här var första gången vi såg en svart svan.

Naturligtvis finns även inhemska växter i parken och något mer inhemskt på Azorerna än hortensia är svårt att tänka sig.

Stigarna sträcker sig kors och tvärs genom parken med rena djungelvegetationen omväxlat med pastorala och lummiga partier med dammar och åar.

Vi hann med att vandra lite i staden innan vi vände hemåt. De varma källorna sparade vi som sagt till en annan dag, men vi hann se det upp-och-nervända huset. Arkitekten tyckte det var en suverän idé tills han använde toaletten första gången.

En vacker vy från Furnas. Kvarnhjulet snurrar, men gör absolut ingenting annat. Bougainvillean var magnifik.

Närbild på bougainvillean.

Slutligen en bild från terassen i vårt hotell i Ponta Delgada denna dag. Inte mycket till utsikt, men vi var ändå inte där så speciellt mycket.

Lämna ett svar