Madeira 2018, 23-30 oktober, Funchal

SMHI hade lovat mulet och regn på Madeira, men vädret var perfekt, strax över 20 grader, lagom vind och sol för det mesta. En och annan regnskur, men vi hade ju paraplyer…


Utsikt från vårt favorithotell.

Årets första levada blev en stadslevada som vi inte gått på förut, Levada dos Piornais. Här är början på levadan där den dyker upp från underjorden.


Utsikten från Levada dos Piornais består i början av den norra delen av Funchal, här med en bananodling i förgrunden och den väldiga klippan Cabo Girão i bakgrunden.


Trots att det är en stadslevada är det hela tiden en intressant och vacker vandring.


Hela ön är  grön, året om.


När man vandrat en timme på Levada dos Piornais glesar staden ut sig och sluttningarna fylls av odlingar. Här någonstans åt vi vår matsäck och vände tillbaka när det började regna. Nästa gång ska vi fortsätta hela vägen tills vi når den vilda dalen med Cabo Girão på andra sidan (faktiskt slutet på Nunnornas dal).


Det blommar på Madeira, året om. Här är en prunkande mur nära hotellet.


Parkering för handikappade, gravida och enbenta kvinnor med det andra benet över axeln.


Allt är inte vackert i Funchal. Här är bronskulpturen föreställande Madeiras stolthet, fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo där den står framför Ronaldohotellet i Funchal. Varför han har framställts i erigerat tillstånd förtäljer inte historien, inte heller varför just den delen av statyn är extra nött.


En dag åkte vi upp med linbanan till vår favoritpark i Monte, Monte Palace Tropical Garden. Tyvärr hann vi bara börja vår promenad innan det började regna. Det syns inte här vid det uråldriga olivträdet…


…men väl här vid utgången från mineralutställningen. Annars är en vandring i den här djungelliknande parken en av huvudattraktionerna för oss i Funchal. Om ni ska välja mellan botaniska trädgården och denna park, välj parken.

Lämna ett svar