2019 – trettiofjärde båten

Sommarbåt även i år. Man kan hoppas att trenden står sig. Behaglig temperatur och sol, frånsett ett väldigt ovädersmoln som drog förbi med ösregn nån kilometer österut och orsakade en halvtimme med kalla stormvindar. Men sen var allt som det var förut och sommaren kom tillbaka. Samtalsämnen: Framtidsplaner, Trump, idioter i allmänhet, absurd rikedom, glädjen i att syssla med det man är bra på, kontaktmöjligheter efter döden. Och sånt.

Vi hade sällskap på bryggan av en kvinna som träget stickade på en mössa och hon gav sig inte av förrän båten var färdig. Ett brinnande intresse för att beskåda skickligt hantverk!

Enkel men stabil båt, halloumisegel och kilat roder. Kvintessensen av 32 års båtbyggarerfarenhet. Tyvärr svåra vindar, efter en grundstötning fick Kapten Erik med en smula akrobatik hjälpa Kapten Buskbryn ut på öppet vatten igen, men därefter seglade han tvärsäkert åt Lidingö till, planerade antagligen att lägga om mot Finland när han kommit till fartygsrännan.

Vi kontrollerade som vanligt Spike Jones. Han ser ut att krypa in i trädet mer och mer, men vårt osvikliga logiska sinne säger att det nog är trädet som växer ut runt Jones.

 

 

2018 – trettiotredje båten

Första sommarbåten på flera år. Det blåste kallt från Östersjöhållet så vi flyttade oss från bryggan till stranden på andra sidan. Där var det, vindstilla, sol och 25 grader. Mastämnen galore, gömde resterande i ihåligt träd. Årets samtalsämnen: Psykopater vi mött, #metoo, döden, fäder, samt 147,3 andra ämnen som jag inte kommer ihåg.

Högsta kvalitet på båten. Vi riggade med stor- och märssegel. Fallrepsknop i stället för flagga. Ovanligt snygg kapten med rejäl pipa. Enkelt men funktionellt roder. Justerbar köl. Låg tryggt och stadigt i vattnet. Kapten gillade inte den kalla pålandsvinden så han styrde kosan in mot Slussen i stället.

2018-01

2018-02

2018-03

2018-04

2018-05

2017 – trettioandra båten

Vinterbåt. Senaste någonsin? En månad kvar till Lucia. Kallt, rått och ruggigt. Ingen brygga, var tvungna att sitta i lä längst ut på udden. Handvärmarbensinen tog slut för tidigt. Nästa år ska det fanimej vara varmt och soligt.


Stadgeenligt hälsa-på hos Spike Jones.


Kapten Erik med fyndpåse.

Fingerkallt åt kapten Jonas.

Kapten Erik riggar.


Två kaptener. Det är Erik till höger.


Proudly presenting…


Sjösättning


Partiellt haveri.


Men kapten är inte kapten för inte. Sextanten i högsta hugg, på väg mot Finland.

2016 – trettioförsta båten

Ruggig dag i oktober, snabb men riktigt snygg båt i all sin enkelhet. Sjösättning i motvind med vindögd kapten, låt oss säga att vi har varit med om vackrare seglatser.


Sedvanlig inspektion av Spike Jones


Materialjakt


Snygg front


Frusen kapten nr 1


Frusen kapten nr 2


Båt (lägg märke till detaljerna!)


Vindögd och rejält ofokuserad kapten, inte undra på att det gick som det gick vid sjösättningen

Första försöket, kapten vägrar lägga ut


Andra försöket, på väg ut, men när vi såg en antydan till att kapten tänkte lägga om igen drog vi snabbt därifrån och lämnade honom åt sitt öde i höstkylan