Madeira 2010, dag 5a, besök i sockerrörsfabriken i Calheta

14 april. Ingen vandring den här dagen. I stället tog vi en biltur till Calheta som ligger på sydkusten, några mil från vårt hotell. Vårt huvudmål var ett besök på sockerrörsfabriken. Sockerröret är fortfarande en viktig näring i Madeira, med bidrag från EU. De viktigaste produkterna från sockerröret är socker (förvånad?), rörsockersirap, melass och rom. I tillverkningen använder man utrustning som är snudd på antik, men som fortfarande är lika effektiv som när den var ny (även om man för inte så länge sedan bytte ut ångmaskinerna mot elmotorer). Fabriken är öppen för turister, det är bara att knalla in och vandra omkring. Ett tips som vi velat ha innan vi åkte dit: ta med öronproppar. Det är ett helvetiskt oväsen från rörkrossarna och tinnitus måste vara en vanlig åkomma bland arbetarna, vi såg ingen som använde hörselskydd.

Utanför fabriken står lastbilar med väldiga sockerrörslass i kö.

Sockerrörsfabriken i Calheta.

Vy inifrån fabriken med sockerrörstravar och krossarna i bakgrunden. Jag gick över till svartvitt, det passar mycket bättre på den här typen av bilder.

Endast en av krossarna kördes, men oljudet var långt över någon rimlig gräns för vad ett mänskligt öra står ut med. Maskinerna är i stort sett helt öppna och arbetsskydd verkar inte vara ett buzzword på Madeira.

Ett par bilder på arbetarna.

De krossade sockerrören fortsätter till ytterligare en maskin som pressar ur mer saft och förs sedan ut till en väntande lastbil (och används som detta?).

Pannor för avdunstning.

Här kokas saften för framställning av socker.

I en lokal i en del av fabriken fanns ett litet museum och en affär där man kunde köpa sockerrörsjuice, rom och även bolo de mel, den goda mjuka kakan där rörsockersirap är en viktig ingrediens. Gunilla investerade i en underbart god rom (som naturligtvis ställde till problem på flygplatsen, det är inte lätt att komma ihåg vätskeregeln). Vi fick ett smakprov på juicen tillsammans med en saftig och färsk bit bolo de mel. Jag trodde att det skulle smaka som sockerlösning, men det var en frisk och fruktig dryck som svalkade i värmen.

Kommentera