Madeira 2010, dag 2, Encumeada och Levada das Rabaçal

11 april. Vid Encumeada-passet startade vi dagens levadavandring. Det börjar väldigt behagligt.

En bit fram är dock stigen stängd med en skylt. Många ras har inträffat och förstört levadan och reparationer pågår. Men det är lördag och ingen levadeiro är ute och jobbar, så vi utmanar ödet och fortsätter längs Levada das Rabaçal som flyter ihop med Levada Norte som vi började med.

Att bli träffad i huvudet av en sten med en fotbolls storlek innebär antagligen en säker död. Ändå känns det ändå på något vis som om den här bumlingen skulle vara värre i det avseendet. Levadeirokillarna har murat fast den så att den inte ska fortsätta sin färd och ställa till förödelse i dalen några hundra meter nedanför.

Här har levadan krossats och helt försvunnit efter ett kraftigt ras. Levadeiros håller på att restaurera den och de har en hel del jobb framför sig. Träställningen i mitten är en 2,5 meter hög gjutform där levadan ska muras upp på nytt. Enda sättet att forsla dit verktyg, cementblandare, elaggregat och murbruk är med skottkärra längs den smala levadastigen.

Här är en vidare vy. Till vänster syns ingången till en 300 meter lång tunnel som tar levadan från andra sidan berget.

Med en del möda tog vi oss förbi raset.

Tunneln inifrån. Det kan vara blött i tunnlarna, så rejäla skodon anbefalles. Ha en mössa på för att skydda någorlunda mot skrapsår i huvudet, det är lågt i tak. Och framför allt, ta med en ordentlig ficklampa.

Tunneln från andra sidan. Den är spikrak, om du tittar noga ser du den andra mynningen skymta 300 meter bort.

Ett felsteg här och det tar väldigt lång tid innan man slutar falla.

Till slut ser vi vårt mål, den lilla stugan som levadaarbetarna använder sig av.

En välförtjänt rast med vidunderlig utsikt.

Efter måltiden vände vi åter eftersom den 2 km långa tunneln som följer efter stugan var avstängd.

Väl tillbaka till utgångspunkten tar vi trappan ner från levadan.

Vägarna i Madeira är oftast välskyltade. Här är korsningen vid Encumeadapasset. Fågelvägen är det ca 3,5 mil mellan Porto Moniz och Funchal. Tar man vägen över bergen (alla vägar går förresten över bergen) blir det mer än dubbelt så långt.

Kommentera