Madeira 2010, dag 1, vandring i Prazeres

10 april. Vår första dag denna Madeiraresa var en aning disig, men hade en behaglig temperatur för att vandra runt i Prazeres, där vårt favorithotell ligger. Levada Nova rinner genom byn och vi hann med ett par kilometer på den också. Det vill gärna bli en del blombilder när man vandrar på en blomsterö. Kommande dagar bjuder på större vyer.

Som ett kuriosum kan nämnas att Prazeres betyder behag, njutningar på svenska. En sökning på Google ger både den ena och den andra träffen.

En grabb behöver sina prylar…

Levada Nova är inte så spektakulär i närheten av Prazeres, men det betyder inte att den inte är värd en promenad. Var man än befinner sig i Madeira finns något vackert att titta på. Här syns levadan denna disiga eftermiddag alldeles utanför byn som en profil utefter sluttningssidan. Bildgåta: Kan du se Gunilla?

Prazeres ligger ganska högt och i dag låg molnen lågt. Utsikt från Levada Nova.

Någon har planterat de här blommorna utefter levadan. Har ingen aning om vad de heter. Inte finns de i min flora i alla fall. Levadan syns i till höger i bilden.

De här mystiska föremålen såg vi på botten av levadan. Först trodde vi att det var något slags snäckdjur, men det visade sig vara eucalyptusfrukter från träden längre fram.

Eucalyptusträd är en ganska vanlig syn på Madeira. Man har en stark miljömedvetenhet på Madeira nu för tiden, men tidigare fanns det områden som skövlats på träd. För att binda jorden försökte man senare ersätta dem med eucalyptusträd. Tyvärr är träden mycket törstiga och lämnar inte mycket näring till annan växtlighet och dessutom brinner de väldigt lätt. På båda våra tidigare resor har vi sett bränder härja i bergen (den här gången var det kanske för fuktigt). Man ersätter träden så sakteliga med annan växtlighet, och återplantering av skövlade områden sker i ganska stor skala, men nu utan eucalyptus. På vår första resa fick vi vara med en dag och plantera träd uppe på bergsplatån Paul da Serra, en begivenhet som hotellet arrangerade där både gäster och hotellpersonal fick vara med och slita med planthackorna. Här är ett skogsområde med eucalyptus invid Levada Nova.

Torkad eucalyptuskvist med de säregna frukterna.

Även inne i Prazeres finns mycket intressant att se på och fota. Här är en buske som är populär i parker: Flaskborstblomman.

Här håller borsten på att veckla ut sig.

Röd dörr i muren.

Någonstans i den här massan av murgröna och andra slingerväxter finns det en ek…

Vackra blommor. Nejlikor av något slag?

Trädgårdsväxter trivs alldeles utmärkt i vilt tillstånd på Madeira. Här är det pumpa som växer på vägrenen.

Mot slutet av vår Prazeresvandring hittade vi en övergiven trädgård med ett övergivet hus, bägge fullständigt överväxta av murgröna. Murgrönan trängde sig in överallt, inne i dunklet i trädgården såg det ut som en miniatyrversion av törnrosaslottet (låt vara för en törnrosa från ett något lägre socialt skikt). Här vankas det häftiga bilder sa jag och pallade upp stativet. Jag skulle just påbörja en längre fotosession när Gunilla upptäckte att det avskilda läget verkade vara särdeles populärt för människor med behov av akut karaktär. När väl detta avslöjats var det plötsligt lätt att se hur populär platsen var i det avseendet. Jag packade raskt ihop stativet igen och vi traskade tillbaka till hotellet för att utföra sandalvård.

Kommentera